Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempense voedselhulporganisaties gluren bij hun buren : "Stijgende nood, iedere dag"

Foodsavers

Een twintigtal OCMW’s en verenigingen uit de regio Kempen namen deel aan het lerend netwerk voedselhulp, georganiseerd door Welzijnszorg Kempen en Foodsavers Kempen met steun van Vlaanderen Circulair.

“Met het lerend netwerk bieden we de OCMW’s en voedselhulpinitiatieven een plaats om van gedachten te wisselen en van elkaar te leren”, aldus beleidsmedewerker Severine Appelmans van Welzijnszorg Kempen.

Vandaag vrijdag stond er een rondrit op het programma.

Met een diverse groep van meer dan 45 deelnemers, die bestond uit vrijwilligers en medewerkers van voedselinitiatieven, medewerkers OCMW's en schepenen welzijn, werd er een bezoek gebracht aan Den Dorpel in Herentals, Foodsavers Kempen en De Oversteek in Merksplas.

Het was een boeiende uitwisselings- en netwerkdag waarin voedselinitiatieven zich aan elkaar en beleidsmakers van OCMW’s konden voorstellen. En 's middags schoof de hele groep aan bij Foodsavers Kempen voor een lunch die uitsluitend gemaakt werd met voedseloverschotten.

Door halt te houden aan het nieuwe magazijn van Foodsavers Kempen zagen ze met eigen ogen het logistieke proces achter het verzamelen en verdelen van voedseloverschotten en Europese hulpgoederen.

Maandelijks haalt Foodsavers 20.000 kilogram aan niet-verkochte groenten, fruit, droge voeding en diepvriesproducten op voor sociale organisaties in de regio, vooral bij supermarkten.

Josée Van Aert, vrijwilliger van Welzijnsschakel De Oversteek: “We zijn fier en tonen met plezier onze werking. Met onze vrijwilligers zorgen we in Merksplas driewekelijks voor een voedselpakket voor 56 gezinnen. Elke dinsdag komen 25 gezinnen fruit, groenten en diepvries ophalen. We organiseren ook creatieve en kookworkshops. Er is een tweedehandswinkel en een Fietsbieb waar je kinderfietsen goedkoop kan lenen. We krijgen veel dankbaarheid terug van de gezinnen.”

“En wij komen graag kijken hoe de anderen zich organiseren”, vult voorzitter Frederik Pollet van Welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je van Hoogstraten aan. “Goede praktijken uitwisselen is altijd interessant. We zijn hier met verschillende vrijwilligers want meer ogen zien meer.” Ook schepen Brigitte Peremans van Meerhout is blij met het initiatief: “Voedsel is duur en gezond eten belangrijk, ook voor wie in armoede leeft. We leren graag bij. Elk detail telt zodat mensen zich welkom voelen.”   Foto's Lode Bertels.

Foodsavers

Deel dit artikel